sâmbătă, 9 iunie 2012

Calea Lactee

Ingrediente:
1. Aluat opărit: 125g unt, 200g făină, 5 ouă 250ml apa.
2. Cremă: 400g căpșuni, 500g lapte bătut, 100g zahăr, un plic de gelatină, sucul şi coaja rasă de la o lămâie, 250ml frişcă.

1.Aluatul opărit
Este foarte important să cântăriți cu grijă toate ingredientele pentru acest aluat.
Se dă în fiert apa cu sare şi se adaugă untul; se omogenizează cu lingura de lemn şi se ia vasul de pe foc.
 Se adaugă făina dintr-o dată şi se înglobează cu lingura, apoi vasul se aşează din nou pe foc.
Se învârte de pe o parte pe alta şi se opărește astfel 3 minute, până se formează o găluşcă de aluat, cu un film albicios dedesubt.
 Se aşează aluatul într-un castron şi se lasă să se răcorească 10 minute, apoi se adaugă ouăle unul câte unul.
 
Aluatul se lasă să se răcească bine înainte de a-l pune în tavă.
Se încinge cuptorul la 200 grade (foc mare). Se unge o tavă de 24 diametru şi se tapetează cu făină. Se şpriţează în tavă sub forma de cerc spiralat pornind din centrul tăvii. Aveţi grijă să lăsaţi puţin spaţiu între inele pentru a avea loc să crească aluatul. Eu în poza aceasta am lăsat prea puţin spaţiu.
   Blatul se coace 20 minute. Se fac astfel 3 blaturi.

Crema:
Se înmoaie gelatina în apă rece. Se amestecă laptele bătut cu zahărul, sucul şi coaja de lămâie. Se dizolvă gelatina în 50 ml apă fierbinte şi se înglobează turnând în fir subţire în compoziţia de lapte bătut.
Se dă la rece 30 minute. Când începe să se întărească se înglobează 250ml frişcă şi apoi jumătate din cantitatea de căpşuni.
 Se aşează un blat pe un platou şi un inel în jurul acestuia. Se acoperă cu jumătate din cantitatea de cremă şi apoi cu jumătate din cantitatea de fructe.
Se acoperă cu al doilea blat şi se repetă procedeul. Se aşează deasupra al treilea blat şi se dă tortul la frigider 4 ore. Se îndepărtează inelul, se pudreză cu zahăr pudră şi se serveşte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu