sâmbătă, 30 iunie 2012

Profiterol

Astăzi a fost dispută la noi în familie: eu aş fi mâncat îngheţată, iar soţul ar fi vrut eclere. Ca să împac şi capra şi varza am făcut profiterol, adică gogoşele plămădite cu aluat opărit (ca cel de eclere) şi umplute cu cremă de vanilie şi evident îngheţată lângă ele, învelit totul în frişcă spumoasă şi apoi stropit din belşug cu sos de ciocolată.

Ingrediente:
1. Aluat opărit: 100g unt, 150g făină + o lingură de amidon, 4 ouă, 250ml apă.
2. Cremă de vanilie: 4 ouă, 6 linguri de zahăr, o esenţă de vanilie, 5 linguri de făină, 500ml lapte.
3. Sos de ciocolată: 100g zahăr, 2 linguri de cacao, 3 linguri de apă, 30g unt.

4. Decor: frişcă, vişine, îngheţată de ciocolată şi de vanilie.

1. Gogoşi: Este foarte important să cântăriți cu grijă toate ingredientele pentru acest aluat.
Se dă în fiert apa cu sare şi se adaugă untul; se omogenizează cu lingura de lemn şi se ia vasul de pe foc.

Se adaugă făina amestecată cu amidonul dintr-o dată şi se înglobează cu lingura, apoi vasul se aşează din nou pe foc.
Se învârte de pe o parte pe alta şi se opărește astfel 3 minute, până se formează o găluşcă de aluat, cu un film albicios dedesubt.
 Se aşează aluatul într-un castron şi se lasă să se răcorească 10 minute, apoi se adaugă ouăle unul câte unul.
 
Aluatul se lasă să se răcească bine înainte de a-l pune în tavă.
Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină. Se şpriţează gogoşelele de profiterol având grija să fie spaţiu suficient între ele pentru a avea loc să crească.
Se coc la 200grade (foc mare) timp de 20-25 minute până se rumenesc puţin şi îşi dublează volumul.
Cât sunt calde se taie capacul gogoşilor.
2. Crema de vanilie: Se amestecă toate ingredientele odată şi se pune la foc mic amestecând până se îngroaşă foarte bine.

După ce se răceşte foarte bine crema se umplu gogoşelele cu aceasta şi se dau la rece cel puţin 30 minute.
3. Sosul de ciocolată: Se amestecă toate ingredientele şi se fierb la foc mic până capătă consistenţa unei smântâni subţire. Sosul de ciocolată se prepară în momentul asamblării profiterolului.


4. Asamblare: pe o farfurie se aşează 3 gogoşi, apoi o cupă de îngheţată de ciocolată şi una de vanilie. Se şpriţează frişca, se pun vişinele şi la urmă ciocolata turnată în fir subţire.

 Dacă pare complicat să ştiţi că e din cauză ca aşa şi e, dar a meritat din plin.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu